Apie Dynaudio Contour 60

Apie Dynaudio Contour 60

„Neblėstančios vertybės“ - tai apie Dynaudio gamintojo „Contour“ serijos garso kolonėles. 1990-aisiais ši kolonėlių serija buvo daugelio, naujai atradusių High Fidelity pasaulį, audiofilų svajonių objektas. Apie jas kažkiek Jums ir papasakosime.
Prieš įsigijant savo svajonių kolonėles, kiekvienas audiofilas privalo išgyventi romaną su Dynaudio. Kažkam jis tampa tolesnių ieškojimų atsparos tašku, vienok didelė muzikos mylėtojų dalis apsistoja ties išskirtiniu daniškos akustikos garsu. O visoje šioje situacijoje įdomiausia tai, kad ryškiai išreikšto braižo Dynaudio kolonėlės, kaip tik ir neturi. Yra tik apibrėžta filosofija, kurios kompanijos inžinieriai laikosi ilgus metus. Žymusis šūkis „Danes don‘t lie“ (Danai nemeluoja) reiškia tai, kad inžinieriai kuriant akustines sistemas, pagrindine užduotimi laiko tai, kad garsas būtų kuo artimesnis natūraliai skambančiam muzikos instrumentui, neįnešant į tai jokių iškraipymų ar „patobulinimų“.

Taip, galime pastebėti, kad daugelis gamintojų pasakodami deklaruoja, kad stengiasi tai sukurti. Bet tik Dynaudio pavyko pasiekti savo sėkmės faktinio pripažinimo, kaip specialistų tarpe, taip ir tarp eilinių gero garso mylėtojų. Jau daug metų firminis daniškų kolonėlių braižas laikomas kaip neutralaus garso ir tradicinio jo supratimo etalonu – artimas idealioms amplitudinėms dažnuminėms charakteristikoms, minimalūs nelinijiniai, faziniai ir intermoduliaciniai iškraipymai, aukštas perkrovų toleravimo lygis.

Dynaudio gamintojo, Contour kolonėlių serija rinkoje atsirado prieš kelis dešimtmečius ir nuo to laiko, nenustoja stebinti savo gebėjimais nemažos, kokybiško garso mylėtojų auditorijos. Per visą laiką neteko sutikti žmonių, kuriems nepatiktų aktualios „Contour“ kartos kolonėlių skambesys. Esame tikri, kad atsiradus naujai serijai, jų apskritai neliks. Šiame straipsnyje tema vystoma apie serijos flagmaną – Dynaudio „Contour 60“. Tai galinga, trijų juostų akustinė sistema, pagaminta pagal klasikinį „receptą“. Už gilų ir greitą bosą atsakingi du 24-ių centimetrų, turintys didelę difuzoriaus eigą garsiakalbiai. Tai sėkmingai perdirbta ir pagerinta klasikinių, senųjų 18-os centimetrų garsiakalbių, kurie buvo naudojami „Contour“ 20 ir 30 kolonėlėse, versija. Kaip įprastai, visos ritės apvyniotos variuotu aliumunio laidu. Taip pat panaudota asimetrinė, centruojanti, naujos konstrukcijos įvorė.

Vienok, tikrosios „Contour 60“ „žvaigždės“, yra vidutinių ir aukštųjų dažnių garsiakalbiai. Ir jeigu, puikusis Esotar 2 aukštadažnis mums gerai žinomas brangios „Confidence“ serijos dėka, tai 15-os centimetrų skersmens vidutinių dažnių garsiakalbis yra sukurtas būtent šiam modeliui. Kaip ir visų Dynaudio kolonėlių garsiakalbiai, taip ir šios serijos yra pagamintas iš polimerinės medžiagos MSP (magnesium silicate polymer), vienok čia jau panaudota neodiminė magneto sistema. Kuriant ir optimizuojant garsiakalbį, buvo naudojamas iš aparatūros reikalaujantis nemažų išskaičiavimo galimybių kompiuterinis galutinių elementų analizės rezultato metodas.

Sekantis svarbus akustinės sistemos elementas, tai skiriamasis filtras. Čia panaudotas antros eilės krosoveris, apsprendžiantis greitą 12dB oktavos kritimą. Bet svarbiausias momentas – vidutinių dažnių garsiakalbis, savarankiškai atkuriantis bene svarbiausią, nuo 220 iki 4500 Hz diapazono dalį, o aukštadažnis ir žemadažniai įsijungia į darbą tik atsirandus būtinybei. Ne mažiau svarbios kokybiškos filtrų komplektuojančios dalys. Juose panaudoti polipropileniniai juosteliniai Mundorf firmos kondensatoriai ir to paties gamintojo induktyvinės ritės. Taip pat imtasi reikalingų priemonių, mechaniniam filtrų tvirtinimo plokštės nuo vidinių sienelių paviršiaus atskyrimui.

Garso kolonėlių korpusai pagaminti pagrinde iš didelio tankio medžio plaušo plokščių, padengtų natūralaus medžio lukštu. Galimi keli apdailos variantai. Šio straipsnio fotonuotraukose demonstruojame natūralaus riešuto apdailą (kataloge vadinasi Walnut Light Satin).

Labiausiai pastebimas elementas yra priekinė panele, prie kurios pritvirtinti visi keturi garsiakalbiai. Ji pagaminta iš vientiso aliuminio gabalo, ir varžtų bei specialių klijų pagalba pritvirtinta prie sienelių. Dynaudio “Contour 60” buvo imtasi papildomų priemonių kovojant su kolonėlių korpuso viduje stovinčiomis bangomis. Inžinierių išskaičiavimo dėka buvo pagaminta tinkama korpuso forma, o vidus padengtas garsą sugeriančia medžiaga. Akustiniam sprendimui, tradiciškai pasirinktas fazoinvertorius, juolab abu portai išvesti nugarinėje kolonėlių dalyje: vienas viršuje, kitas apatinėje korpuso dalyje. Užtikrint stabilumą ir mechaninį sąlytį su grindimis, kolonėlės apačioje yra tvirtinamos keturios kojelės, turinčios aukštį reguliuojamas specialias adatas. Kaip visada Dynaudio, kolonėlių laidų pajungimui numatyta tik viena jungčių pora. Kompanijos inžinieriai netiki „bivairingu“ ir pasyviuoju „biampingu“. Plastikinės užveržimo galvutės yra patogaus profilio ir yra tokio dydžio, kad nereiktų daug vargti, norint stipriai priveržti laigų galus. Suprantama, kad kiekvienai kolonėlių porai priklauso apsauginiai, magnetais tvirtinami prie priekinės paneles dulkes sulaikantys tinkleliai.

Taip pat norime paminėti, kad šios garso kolonėlės puikiai skamba tiek pajungtos prie tranzistorinio, tiek pat ir prie lempinio stiprintuvų.

Techniniai duomenys:

  • Galia: MAX 390W
  • Dažnių juosta: 28Hz – 23kHz
  • Varža: 4 Ohm
  • Jautrumas: 88dB
  • Dydis (A x P x G): 133 x 25,5 x 42
  • Svoris: 54,3 kg. 

Palikite komentarą