Kaip išsirinkti automobilinį vaizdo registratorių - Radaro detektorių?

Kaip išsirinkti automobilinį vaizdo registratorių - Radaro detektorių?

Renkantis jums tinkamiausią vaizdo registratorių, suprantama, kad pirmoje vietoje bus jo „užpildas“ – būtent procesoriaus ir matricos galimybės apsprendžia įrenginio funkcionalumą, o tiesiogiai nuo to, priklauso ir vaizdo kokybė. Šioje vietoje egzistuoja labai greitas įrenginio moralinis „senėjimas“: dar neseniai Ambarella‘os A5 ir Omnivision OV2710 matricos tandemas buvo laikomas topiniu, dabar gi sutinkamas ir mažo biudžeto įrenginiuose.

Nors, vienok tokia komplektacija pasitaiko ir nepigiuose registratoriuose. Taip, kad vaizdo registratoriaus kaina – negarantuoja norimos komplektacijos. Įrenginio matrica privalo turėti didesnės raiškos atkūrimo galimybę nei įrašymo įrenginys. Tokiu atveju, kelių fizinių pikselių signalo interpoliacijos pagalba, vaizdas kuriamas į vieną virtualų – sumažėja „triukšmų“ lygis, kas labai svarbu kompaktiškoms, naudojamoms vaizdo registratoriuose matricoms. T.y. 1080p raiškos filmavimui, matrica turi būti ne mažesnė 2Mp (šiuo atveju pikseliai skaičiuojami 1:1), o idealiausiai – 4Mp ir daugiau (interpoliacija bent 2:1). Jei jums yra teigiama, kad esant 1,3Mp matricai gausite 1080p rezultatą, galite net nežiūrėti į tokį įrenginį.     

Kas liečia optiką, tai čia įstatymai neginčytini – kuo didesnės išmieros linzė, tuo paprasčiau išgauti kokybišką vaizdą. Ypač prietemoje. Taip kad, modeliai turintys mikroskopinę „akytę“, privalo būt atidėti šalin. Kokybiškame vaizdo registratoriuje, kaip minimum, santykinio plyšelio markiruotė turi būti ant paties objektyvo. Kuo jis mažesnis, tuo didesnė objektyvo šviesos jėga, tuo geresnis objektyvas.

Automobilinė naudojimosi specifika, poliarizacinius filtrus, kurie pašalina nuo priekinio stiklo atspindžius, paverčia būtinybe. Tokiu atveju, iš dviejų panašių modelių, patartina rinktis tą, kuriame yra toks filtras.    

Reiktų atkreipti dėmesį, kad įrenginių charakteristikose nurodomas įstrižainės apžvalgos kampas. Ankstesniuose automobiliniuose vaizdo registratoriuose buvo nurodomas HD režimo apžvalgos kampas, o Full HD režime taip filmuoti nesigaudavo. Bet, tokių įrenginių jau nerasite.

Taigi, optimalus apžvalgos kampas – tai 130-140°. Visa kas daugiau – mažai reikalinga. Tai tik padidina kadro apimtį ir suprastina vaizdo kokybę. Visa kas mažiau – trūkumas. „Akis“ turi rodyti ir aplinkos vaizdą.

Reikiamu momentu, vaizdo registratorius taps jūsų geriausiu ludininku ir padės įrodyti nekaltumą. Todėl, rekomenduojame kruopščiai atsirinkti įrenginį.

Konstrukcija

Dabar galime įsigyti įvairios konstrukcijos vaizdo registratorių. Kiekvienas turi ir privalumų, ir trūkumų.

Tradicinė

Kamera, valdymo blokas ir ekranas yra viename korpuse. Santykinis privalumas yra tas, kad viskas pajungiama vienu laidu (maitinimo). Kaip trūkumą galime įvardinti įrenginio gabaritus. Ypač, jei ekranas yra ne atlenkiamas, o įmontuotas.

Modulinė

Kamera ir pagrindinis blokas, o rečiau ir ekranas yra kaip atskiri segmentai. Kompaktiška kamera neatkreipia dėmesio, o valdymo blokas po pirminio nustatymo įdedamas į salono dėtuvę, kas leidžia jį, esant reikalui lengvai iš ten išimti. Bet yra ir trūkumų: padaugėja laidų ir „išauga“ kaina.

Veidrodis

Visas vaizdo registratoriaus „turinys“ yra paslėptas atgalinio matymo veidrodėlyje, kuris yra tvirtinamas prie (ant) veidrodėlio, esamo automobilio salone. Kamera yra gale, o ekranas tiesiog po stiklu ir išjungus įrenginį yra nematomas. Kaip atsvara kompaktiškumui, tai ganėtinai aukšta kaina ir nėra galimybės naudoti už automobilio salono ribų.

Įrenginiai hibridai

Vaizdo registratoriai, apjungti su navigacijos įrenginiu arba radarų detektoriumi. Pasitaiko įrenginių, kuriuos galima naudoti kaip veiksmo kameras už automobilio ribų. Tokių automobilinių vaizdo registratorių pranašumą galima įvardinti kaip jų universalumą, bet, už visą tai, teks paploninti piniginę.

Raiška

Matricos raiška – pagrindinis parametras, kuris tiesiogiai įtakoja filmuojamos medžiagos kokybei. O tai suteikia didesnę galimybę įrodyti savo teisumą ekstremaliose situacijose. Egzistuoja trys pagrindiniai standartai: HD, Full HD, Super HD. Pasenęs VGA jau beveik nesutinkamas, o labiau šiuolaikiško 4K praktinis naudojimas neįdiegtas dėl aukštos kainos, didelės įrašomų failų apimties ir didelio procecoriaus apkrovimo.                                                                      

  1. Šio standarto vaizdo registratoriai įrašo vaizdo medžiagą 1280x720 raiška. Dabar, tai minimali būtinybė. Net mažo biudžeto įrenginiuose įdiegtos tokios raiškos matricos. Jos nedaro „išplaukusių“ kadrų kraštuose ir vazdas turi aiškias objektų ribas.
  2. Full HD. Įrenginiai palaikantys Full HD filmuoja 1920x1080 raiška ir gali pasigirti kur kas ryškesniu kelio aplinkos vaizdu. Vaizdo įraše bus aiškiai matomi visi objektai, užrašai, kelio žymėjimai ir valstybiniai numeriai.
  3. Super HD. Tokio standarto įrenginiai įrašo vaizdą 2304x1296 raiška. Ji įgalina didelią detalizaciją ir išdidinus fragmentą, suteikia jame galimybę matyti svarbias detales.

    Jei norite iš vaizdo registratoriaus gauti maksimumą, rinkitės modelius turinčius Super HD vaizdo galimybes. Tokie įrenginiai pareikalaus daug didesnės apimties ir greitesnės atminties kortelės. Tai pareikalaus didesnių išlaidų. Bet pradžiugins beveik kinematografiška vaizdo kokybe. 

    Būkite įdėmūs vertinant šį parametrą turinčius įrenginius. Dabar pasitaiko nemažai vaizdo registratorių su dirbtinai sukeltais rodikliais, kuriuos gamintojai pasiekia interpoliacijos pagalba (ar paprasčiau šnekant, vaizdo ištempimu). Su tokiu įrenginiu jūs turėsite nekokybišką, „užmuilintą“ vaizdelį, o detalumo net nesitikėkite.

    Šiuo metu optimaliausiais laikomi Full HD vaizdo registratoriai. Bet ir esant ribotam biudžetui, jūs turite galimybę įsigyti įprastą HD, kas taps puikiu pasirinkimu.

    Apžvalgos kampas

    Tai labai svarbus parametras, nuo kurio priklausys vaizdo registratoriaus darbo rezultatas. Kuo didesnis apžvalgos kampas, tuo daugiau kelio ir pakelės vaizdo papuola į kadrą. Jis turėtų būti ne mažesnis 120 laipsnių horizontale ar 145 laipsniai diagonale. Atkreipkite įpatingą dėmesį į tai, kad kai kurie gamintojai nurodo diagonalės kampą, kuris yra didesnis.

    Apart to, retsykiais gamintojas nurodo maksimalų matymo kampą, kuris įmanomas atliekant tik mažesnės raiškos vaizdo įrašą. Pavyzdžiui, rašant Full HD režime, „užgriebiama“ 90-100°, bet jei pasirinkus HD įrašymo režimą – kampas padidės iki deklaruojamų 120°. Taip pat reiktų atminti: per didelis apžvalgos kampas (nuo 170° horizontalėje) užapvalins kraštuose vaizdą, sukeldamas „žuvies akies“ efektą. Toks matymo kampas naudingas važiuojant nedideliu greičiu mieste. Tai leis jums geriau matyti kelkraščius ir gretimas eismo juostas. Važiuojant greitkeliu, toks matymo kampas sukels daugiau nepatogumų.

    Tvirtinimo tipas ir mechanizmas

    Labiausiai paplitę tvirtinimo variantai – vakuminis prisiurbėjas ir dvipusė lipni juosta. Kai kurių atomobilinių auto registratorių komplektacijoje būna du tvirtinimo elementai. Tokiu atveju, prisiurbėjo pagalba galima patogiai pratestuoti registratorių ir rasti optimalią padėtį, po ko stabiliau pritvirtinti jį lipnia juosta.

    1. Vakuminis prisiurbėjas - patogiau tuo, kad leidžia lengvai keisti registratoriaus dislokacijos vietą ir esant reikalui, lengvai jį nuimti. Kitą vertus, jis padidina įrenginio gabaritus.
    2. Dvipuse lipnia juosta - registratorius tvirtinamas vieną kartą, ir jį nuimti galėsite tik tada, jei tai leis padaryti šarnyro konstrukcija.    

    Nepaisant to, šis variantas kompaktiškesnis, numatytas tvirtinimui už galinio matymo veidrodėlio, netrukdo matymui, taip pat mažiau atkreipia automobilinių daiktų vagių dėmesį ir neatsiklijuoja žiemą.

    Atkreipkite dėmesį ar vaizdo registratorius turi pakreipimo (pasukimo) mechanizmą. Tai suteiks galimybę, esant reikalui, nukreipti kamerą į reikiamą pusę.

    Kuo mažiau konstrukcijoje šarnyrų ir kuo jie mažesni, tuo mažiau vibruos įrenginys važiuojant, ko pasekoje išvengsime „drebančio“ vaizdo.

    Maitinimas

    Visi vaizdo registratoriai dirba nuo automobilio el. tinklo. Elektros maitinimo laido adapteris jungiasi į cigarečių pridegėją arba į išvestinę el. jungtį. Po to laidas pratempiamas iki įrenginio tvirtinimo vietos, priekinio stiklo perimetru, po prietaisų skydeliu ar kitu numatytu būdu.

    Daugelis vaizdo registratorių turi savo akumuliatorius (įmontuotus ar išorinius), kurie maitins įrenginį automobiliui „užgesus“, kas retsykiais nutinka, ypač nepatogiose situacijose. Akumuliatoriaus talpos pakanka kelioms darbo minutėms, būtent tokiais atvejais. Yra ir tokių registratorių, kurie gali dirbti pilnavertės kameros režimu esant už automobilio ribų.

    Papildomos fukcijos

    Suprantama, kad vaizdo registratoriai turi daugybę įvairių funkcijų ir parametrų. Kaip keista bebūtų, tai jų buvimas ne visada gerai.

    Naudingos funkcijos:

    1. Smūgio daviklis - yra beveik visuose įrenginiuose, kas padeda išvengti vaizdo (nufilmuoto susidūrimo atveju, ekstremalaus pagreitėjimo ar stabdymo, taip pat automobilio apsivertimo atveju) perrašymo cikliškumo.
    2. WDR (Wide Dynamic Range) - funkcija stabilizuojanti ryškumą įvairiuose kadro vietose. Pagerina vaizdo kokybę, panaikindama nuo iš priešpriešos atvažiuojančių automobilių žibintų sukeliamų šviesos blyksnių, nakties metu, o dieną nuo spiginančių saulės spindulių.
    3. GPS modulis - fiksuoja maršrutą ir koordinates, taip pat praneša apie greičio viršijimą ar esančius greičio matuoklius.
    4. Garsiniai signalai kertant kelio juostų žymėjimo linijas ar tiesiog pagal laikmačio nustatymą. Esant tolimai kelionei, tai padės išvengti užsnūdimo vairuojant.
    5. Vaizdo stabilizavimas - sumažina vaizdo įrašo trukčiojimus ir drebėjimą.
    6. Judesio daviklis - suteikia galimybę automatiniam įrašymui, esant judėjimui kadre. Tai padės surasti kaltininką, nutikus kokiam nemalonumui automobilio parkavimo metu.

    Nenaudingos funkcijos:

    1. HDMI - nėra jokio tikslo peržiūrinėti vaizdo įrašą iš vaizdo registratoriaus per televizorių. Įrašas gali būti peržiūrimas tiesiai iš atminties kortelės (naudojant PC ir reikiamus įrenginius), kas palengvins jūsų liudijimus, kaip įrodymas atsitikus nemaloniems įvykiams.
    2. Sensorinis ekranas - labai nepatogus lyginant su mygtukais valdomu įrenginiu. Jei ekranas tinkamo dydžio kaip pas X-COP R750, X-COP R700, X-COP 9700 tada atvirkščiai sensorinis valdymas tampa labai patogus, nereikia galvoti ką spausti.
    3. Fotoaparato funkcija - mažai tikėtina, kad jūs šiuo įrenginiu fotografuosite įvykio vietą ar panašiai. Tam dažniau naudojamas telefone esantis fotografavimo įrenginys.
    4. Šviesos diodų apšvietimas - pagal paskirtį tai turėtų pagerinti vaizdo kokybę filmuojant tamsiu paros metu. Bet realiai, kokybiškai šios funkcijos įrenginiui atlikti nesigauna.

    Pirkėjo atmintinė

    Kaip matote, vaizdo registratorių parametrų ne tiek jau daug. Todėl:

    1. Susiaurinant paieškos ratą, pasirinkite pagrindinius kriterijus, kurie tiks jūsų pasirinktam biudžetui ir funkcionaliems naudojimo poreikiams.
    2. Atrinkite kelis modelius, kurie tenkina jūsų keliamus reikalavimus.
    3. Taip pat pasinaudodami YouTube, atidžiai pažiūrėkite video apžvalgas. Taip daugiau sužinosite apie konkrečių vaizdo registratorių ypatumus ir padės galutinai apsispręsti kokį įrenginį išsirinkti.

     

    Autogarsas siūlo Neoline Vaizdo registratorius bei Radaro detektorius. - Spausti

    Palikite komentarą