Kokybiškos namų kino sistemos komplektavimo pradžiamokslis

Trumpai tariant: Namų kino sistema susideda iš kelių svarbių dalių. Šiame straipsnyje pasakojama kaip teisingai viską sujungti ir sureguliuoti, kad turėtumėm pilnavertį rezultatą. Štai ko jums reikia:

  • Namų kino imtuvas (resyveris), kad galėtumėt pajungi garso kolonėles ir atkurtų daugiakanalį garsą.
  • Centrinio kanalo garso kolonėlė, kuri tvirtinama virš vaizdo ekrano ar žemiau jo.
  • Priekinės (kairė ir dešinė) garso kolonėlės, kurios yra statomas vaizdo ekrano kraštuose. Dažniausiai, tai grindinio ar lentyninio tipo kolonėlės.       
  • Dvi arba keturios erdvinio/efektinio garso kolonėlės. Kurios tvirtinamos šalia ar (ir) už jūsų klausimo vietos, rekomenduotina ausų akštyje (jums sėdint).
  • Taip pat siūlome naudoti specialias efektines bipoles garso kolonėles.         
  • Viena arba dvi žemo dažnio kolonėlės (subuferiai). Dažniausiai naudojami aktyviniai, su integruotais galios stiprintuvais.

Norite papildomų garso efektų ? Jei jūsų kino imtuvas turi „Dolby Atmos“ garso formato apdorojimą, galite dasikomplektuoti porą, lubose tvirtinamų garso kolonėlių. Jums visa tai nebus sudėtinga , jei tai darysite iš anksto suderinę kolonėlių instaliavimo vietas. Ir štai mes turime sprendimą.

Dabar galime su malonumu pasinerti į Kosminę odisėją ar leistis į Tiranozauro persekiojimą vėšliomis džiunglėmis. Filmo žiūrėjimas, pasitelkiant tokią garso perdavimo sistemą, leis pasijusti pačiame įvykių sukuryje ir nepaliks nei vieno abejingo.

Mūsų tikslas yra padėti jums susikomplektuoti namų kino teatro erdvinio garso sistemą, kad patirtumėt tokius nuotykius, kokius patiria jūsų pamėgti filmo herojai. Šiame įvade pateikiami pagrindiniai veiksniai, kuriuos reikia numatyti diegiant namų kino teatrą.

Kaip parinkti kolonėles jūsų kambariui

Pirmas klausimas projektuojant erdvinio garso sistemą, kurį reikia apsvarstyti, tai yra pati patalpa.

  • Kiek turite šiam reikalui skirtos erdvės ?

Didelis, atviro tipo gyvenamasis kambarys su skliautinėmis lubomis, reikalauja kitokių priemonių nei mažo ar vidutinio dydžio kambarys su neaukštomis lubomis.

Grindinio tipo kolonėlės labiau tinka didesnėm, atvirom erdvėm.

Lentyninio tipo, statomos ant specialiai tam skirtų stovų, ar prie sienos montuojamos kolonėlės tinka mažesmėm erdvėm.

Kitas klausimas, kokias dar priemones turėsite panaudoti tame kambaryje. Ar tai yra šeimos kambarys, kuriame žaidžia vaikai ?  Tada galbūt norėsite naudoti į sieną įleidžamus garsiakalbius, ar prie sienos tvirtinamas kolonėles ? Kita vertus, jei tai filmų ir koncertų žiūrėjimui skirta patalpa, stacionarios pastatomos kolonėlės nepekenks nei vaikams, nei naminiams gyvūnėliams. O efektą turėsite maksimalų. 

Kurioje vietoje išgirsite geriausią garsą ?

Apsvarstykite savo kambario išdėstymą ir formą. Kur kolonėlės geriausiai groja ir geriausiai atrodo. Vadovaukitės prieš tai publikuoto mūsų straipsnio, apie garso kolonėlių išdėstymą, patarimais. 

Nedidelės, kompaktiškos kolonėlės supaprastina jų dislokacijos vietos parinkimą.

Ar ši garso sistema palnuojama šeimos gyvenamajame kambaryje ? Verta pagalvoti, jei TV ir garso sistema nebus dėmesio centre, pasirenkant kompaktiškus garsiakalbius ar kolonėles, jūs paliekate erdvės ir vietos kitoms reikmėms.

Ant sienos montojamos garso kolonėlės neužstatys grindų ploto.

Visada yra prie sienos montuojamų kolonėlių pasirinkimas. Tokiu atveju ir neapstačius grindų turėsite kokybišką garsą. 

Sukurkite maksimaliai gerą garso kokybę su grindinio tipo kolonėlėmis

Jei erdvė nėra problema – rinkitės grindinio tipo kolonėles. Jos sukurs pojūtį, lyg būtumėt visų, filme rodomų įvykių centre. Kolonėlių tūris įgalina atkurti garsą platesniame dažnuminiame diapazone. Pasijusite lyg tikrame kino teatre. Grindinio tipo kolonėlės, dirbdamos stereo režimu - puikiai tiks muzikos klausymui.

Grindinio tipo kolonėlės užtikrins garso gylį ir scenos pojūtį.

Kokį vaidmenį atlieka kiekviena garso kolonėlė namų kino sistemoje ?

Namų kino teatras susideda iš kelių tipo garso kolonėlių. Suprasdami jų svarbą, galėsite puikiai susikomplektuoti reikiamą jums garso sistemą, atitinkančią jūsų kambario akustines savybes.

Čia yra pagrindinės erdvinio garso sistemos sudedamosios dalys.

Centrinė kolonėlė. Per ją atkuriami dialogai, žiūrint koncertą – skamba vokalas ar instrumentalisų atliekami solo. Šia kanalas dažnai įvardinamas kaip svarbiausias namų kino sistemoje. Per jį transliuojama daugiau nei 50% garso takelio informacijos, įskaitant beveik visą dialogą. Taip pat suteikia tikslumo atkuriant efektus centrinėje dalyje.

Jūsų namų kino sistemos centrinė gaso kolonėlė yra atsakinga už didžiąją filmo garsinio takelio dalį.

Priekinės kolonėlės. Jos atkuria pagrindinę filmo garso takelio dalį, taip pat didžiają dalį garsinių efektų. 

„Surround“ kolonėlės užtikrina specialiųjų efektų gyvybingumą.

5.1 sistemoje galinės efektinės kolonėlės statomos iš kraštų sėdimosios dalies.

7.1 sistemoje galinės efektinės kolonėlės statomos iš šonų ir už klausytojo (žiūrovo) nugaros.

Garso kolonėlės gali būti tiek pastatomos ant stovų, tiek ir montuojamos prie sienos. Dauguma tradicinių, lentyninio tipo garso kolonėlių gali būti naudojamos kaip efektinės. Taip pat plačiai naudojamos bipolinės/dipolinės kolonėlės, kurios skleidžia garsą skirtingomis kryptimis, kas sustiprina efektą.

„Dolby Atmos“ ir „DTS:X“ sistemos kūrimas.

Jums reikės poros arba dviejų porų garso kolonėlių, kurios bus tvirtinamos lubose, virš šoninių efektinių kolonėlių.

Įprastinę 5.1 ar 7.1 erdvinio garso sistemą galie patobulinti. Tai„Dolby Atmos“ sistema.

Kokio dydžio ir galingumo rinktis žemojo dažnio kolonėlę?

Filmo garso takeliai neretai nustebina efektingu žemu dažniu. Mes rekomenduojame atkreipti dėmesį į jūsų esamą patalpą, kuriame bus namų kino sistema. Ar patalpa nepavirs rezonansine kamera ? Pirmiausiai reiktų minimaliai sutvarkyti kambario akustines savybes. Pačią kolonėlę patartina rinktis dažnuminį diapozoną. Kuo didesnis garsiakalbio skersmuo, tuo daugiau gausime „žemų“. Jei leidžia galimybės, mes rekomenduojame rinktis didesnį subvuferį.

Dažniausiai žemo dažnio kolonėlė statoma priekyje (nuo žiūrovo pozicijos)