Namų kino sistemos garso kolonėlių išdėstymo schema

Namų kino
sistemos
garso kolonėlių
išdėstymo schema

 

Gerai apgalvotas namų kino teatro kolonėlių išdėstymas patalpoje, daro aiškią įtaką jūsų turimos sistemos garso kokybei. Tinkamas kolonėlių pastatymas, net neaukštos klasės garso sistemos garsiakalbiai privers jus nustebti ir suteiks kino sistemai turtingesnį statusą.

Šiame straipsnyje mes papasakosime jums, kaip ir kur pastatyti turimas garso kolonėles, kad gautumėt maksimalų rezultatą. Taip pat padėsime nugalėti atsiradusius bendrus patalpos iššūkius. Tai nepriklauso nuo jūsų turimos garso sistemos. Nesvarbu, ar kolonėles turite eilę metų, ar naujai įsigytos. Mūsų tikslas maksimaliai išnaudoti turimos garso sistemos galimybes.

Priekinės (kairė ir dešinė) garso kolonėlės 

Norint, kad priekinės kolonėlės ištransliuotų į jūsų lokacijos vietą pilnavertį ir kokybišką garsą, turite pasukti kolonėles į vietą, kurioje sėdėsite. Ji yra priešais TV, ar projekcinį ekraną. Kolonėlių aukšto dažnio garsiakalbiai turi būti jūsų ausų lygyje (sėdint). Mėgaukitės muzikos klausymu, ar filmo žiūrėjimu. Atkreipkite dėmesį, kokiu atstumu jūsų turimos kolonėlės yra pastatytos nuo sienos. Jei kolonėlėse įmontuotas fazo invertorius iš nugaros pusės, tokiu atveju, kuo arčiau sienos, tuo labiau girdimas (juntamas) žemas dažnis (bosas). Dažnais atvejais, tai būna nemalonus, rezonuojantis dažnis. Bendra garso kokybė gali pagerėti kiek atitraukus kolonėles nuo sienos. Išbandykite keletą pozicijų, kad išsirinkti geriausią garso kolonėlių pastatytmo vietą ir pajustumėt geriausius rezultatus.

Pasukti į jus, priekiniai garsiakalbiai sukurs tikslų ir kokybišką garsą.

 

Centrinė garso kolonėlė

Padėkite, ar pritvirtinkite centrinę garso kolonėlę po TV ekranu, ar virš jo. Jei įmanoma, pakreipkite (aukštyn ar žemyn) kolonėlę taip, kad aukšto dažnio garsiakalbis transliuotų garsą jūsų ausų lygyje.

Efektinės (galinės) garso kolonėlės

Jūsų turimos efektinės (galinės) garso kolonėlės turi būti tvirtinamos prie sienos, ar statomos ant tam skirtų stovų.

5.1 „Suraundinė“ garso sistema

„5.1“ sistemoje, efektinės kolonėlės kabinamos (ar pastatomos) taip pat iš kairės ir dešinės pusės nuo klausymo vietos (už jūsų, ar šone jūsų). Nukreipkite jas, jūsų esamos, klausymo ar žiūrėjimo vietos kryptimi. Jei šoninė padėtis yra netinkama, patraukite efektines kolonėles keliasdešimt centimetrų, ar metrą už jūsų nugaros ir pakreipkite jas į priekį (link ekrano). Norint pajusti visus transliuojamus garsinius efektus, rekomenduojame, kad jos būtų 30-60 cm. aukščiau ausų lygio jums sėdint.

Kad išgirsti visus 5.1 garso takelyje įrašytus efektus, statykite ant tam skirtų stovų (ar tvirtinkite prie sienos) efektines kolonėles 30-60 cm aukštyje virš jūsų ausų lygio (sėdint).

 

7.1 „Suraundinė“ garso sistema

„7.1“ garso sistemoje, efektinės (galinės, erdvinės) garso kolonėlės montuojamos šalia ir už jūsų sėdimųjų zonų. Kaip ir „5.1“ sistemos konfiguracijoje, šoninės kolonėlės dislokuojamos kairėje ir dešinėje pusėse jūsų sėdimos vietos atžvilgiu ir yra nukreiptos tiesiai į jus. Galinės garso kolonėlės montuojamos už jūsų ir nukreipiami į priekį ( į ekrano pusę). Geresniam garsiniam efetui išgauti, kolonėles montuokite 30-60 cm. aukščiau ausų lygio jums sėdint.

7.1 sistema išnaudoja visas galimybes ir yra montuojama (ar statoma ant tam skirtų stovų) ant šoninių ir galinės sienų. Rekomenduojamas aukštis, 30-60 cm aukštyje virš jūsų ausų lygio jums sėdint

 

Žemo dažnio kolonėlė (Subvuferis)

Kadangi žemas dažnis neturi apibrėžtos garso sklidimo trajektorijos ir krypties, galite žemo dažnio kolonėlę statyti jums patogioje ir geriausiai atkuriančioje šį dažnį vietoje. Tokiu atveju išvengsite nemalonių garsinių triukšmų. Statant arčiau sienos, gali susidaryti įspūdis, kad atsiranda sodresnis žemas dažnis. Daugelis žmonių, stato žemadažnį priekyje kolonėlių. Tokiu atveju, esant galimybei patartina naudoti belaidę žemo dažnio kolonėlę. Taip išvengsite ant grindų gulinčio linijinio (signalinio) kabelio.

Žemadažnio statymas prie sienos pastiprina boso pojūtį. Statymas kampu, tokio efekto nesuteikia.

 

Papildomas žemadažnis

Naudojant dvi žemo dažnio kolonėles, jūs pajusite tolygesnį žemo dažnio pasiskirstymą patalpoje. Taip pat papildoma kolonėlė statoma esant dideliai patalpai, kas užpildo patalpos tūrį sodriu, dinamišku žemu dažniu. Pagal kambario konfiguraciją parinkite kolonėlės dislokacijos vietą. Kai kuriose patalpose puikus rezultatas juntamas, pastačius žemo dažnio kolonėles priekiniuose patalpos kampuose. Kitose patalpose, statant vieną žemadažnį priekyje klausytojo – kitą, nutolusį už nugaros (priešingame patalpos gale). Išbandykite keletą skirtingų pastatymo būdų. Tokiu atveju, išsirinksite jūsų patalpai labiausiai tinkamą variantą, kas suteiks klausimo malonumą, bei girdėsite maksimaliai sodrų ir švarų žemą dažnį jūsų esamoje patalpoje.

Esant poreikiui, statykite antrą žemo dažnio kolonėlę. Tai leis tolygiau pasiskirstyti žemąjam dažniui.

 

Netaisyklingų (netradicinių) formų kambariai

Ne kiekvienas kambarys ir patalpa pritaikyta geram erdviniam garsui atkurti. Kai kurie patalpų išplanavimai yra sudėtingi atrandant tinkamą garso kolonėlių dislokacijos vietą. Toliau (piešinėliuose), jums pateiksime rekomendacinius garso sistemos išdėstymo planus. Tai jums padės atrasti optimaliausią kolonėlių išdėstymo variantą, sudėtingo išplanavimo patalpose.

L - formos kambarys

Jūsų kambarys L-formos ? Sureguliuokite savo garso sistemą taikydami standartines 5.1 sistemos gaires. Atitraukite minkštasuolį nuo sienos – tai pagerins skambėjimo kokybę.

 

Jei jūsų esama patalpa, yra visiškai netinkama „5.1“ ar „7.1“ erdvinei garso sistemai, tokiu atveju rekomenduojame pasirinkti „3.1“ garso sistemą. Ši sistema naudoja priekinį kairyjį, priekinį dešinyjį, centrinį ir žemo dažnio kanalus. Šios sistemos pasirinkimas tokioje patalpoje, yra kur kas geriau, nei neteisingai išdėstyta „5.1“ akustinė sistema.      

TV kambario kampe

Jūsų televizorius kambario kampe ? Nors šis išdėstymas geriausiai išnaudoja buitinę erdvę, bet efektinės 5.1 ar 7.1 garso sistemos naudojimo atžvilgiu, yra visai netinkama. Šiuo atveju geriausiai pasirinkti 3.1 garso sistemą.

 

Atviros erdvės išplanavimas

Jei jūsų esama patalpa yra atviro tipo, rekomeduojame efektines kolonėles statyti už jūsų sėdimų vietų, ant tam skirtų stovų.

 

Dolby Atmos ir DTS X sistemos

Galite įdiegti ir Dolby Atmos garso sistemą. Šiuo atveju garsiakalbiai montuojami virš jūsų ( dažniausiai lubose). Atmos sistema prasideda nuo 5.1 ar 7.1 sistemos kolonėlių nustatymo, ją praplėčiant 2-ais ar 4-iais garsiakalbiais esančiais virš jūsų. DTS X veikia su bet kokia tradicine erdvine garso sistema. Tiesiog teisingai sustatykite garso kolonėles, kad jų išdėstymas atitiktų esamą patalpos formą. Tada leiskite resyverio automatinio kalibravimo įrenginiui bei procesoriui suformuoti išsamią garsinę informaciją. Jis nustatys, kaip geriausiai ištransliuoti dialogus ir garso efektus.

Norėdami sužinoti, kur tvirtinti „Dolby Atmos“ sistemai skirtus garsiakalbius, patikrinkite „Dolby“ garsiakalbių nustatymo vadovą.

Nesijaudinkit dėl netobulumo

Gera naujiena yra tai, kad jums nebūtina rasti „tobulos vietos“ kiekvienos kolonėlės pastatymui. Daugelis namų kino resyverių siūlo jums pasinaudoti automatiniu garsiakalbių kalibravimo įrenginiu, kuris tai padarys už jus. Komplektacijoje esantis mikrofonas yra pastatomas jūsų sėdimoje klausymo vietoje. Jis „klauso“ kiekvienos kolonėlės garso tonų bei dažnių, įvairiais garso lygiais. Tuomet resyverio procesorius sugeba kompensuoti garso praradimus, automatiškai reguliuodamas garso uždelsimą, išvesties lygį ir panašiai.  

Padėk mums tai pradėti daryti

Mūsų ekspertai gali padėti suprojektuoti erdvinio garso sistemą jūsų namuose. Kviečiame kreiptis į mus. Mes patarsime kiekvienam asmeniškai.