Automobilių stiprintuvų gidas

Automobilių stiprintuvų gidas

Planuojate investuoti į automobilio garso sistemą? Dabar yra puikus metas sužinoti, kodėl automobilių stiprintuvai yra tokie svarbūs garso sistemos komponentai. Taip pat aptarsime pagrindinius kriterijus renkantis stiprintuvą.

Autostiprintuvų paskirtis

Trumpai tariant, autostiprintuvai sustiprina garso įvesties signalą iki bet kokio norimo pasiekti lygio. Tad rekomenduojame įsigyti tokį stiprintuvą, kuris visu šimtu procentų atitiks jūsų poreikius ir bus lengvai suderinamas su kitais garso sistemos komponentais.

Svarbiausi parametrai renkantis autmobilio stiprintuvą

Dažniausiai būsimi pirkėjai stiprintuvą pradeda rinktis pagal vieną parametrą “Vatai” Watts (galia), kai iš tikrūjų šis skaičius yra tik dalelė kokybiško ar galingo garso link. Visi turbūt pamenat, kai turguje praeinant pro 2 kasečių magą ant kurių puikuodavosi užrašai 1000W PMPO, kas nė iš tolo neatitikdavo realybės ir tik sukeldavo šypseną kaip kiniečių gamintojai viliodavo pirkėjus. Tad Autogarso salono ar serviso specialistai Jums visuomet primins, kad kuo stiprintuvo kaina didesnė, tuo ne tik vatų daugiau turės, bet bus dinamiškesnis ir skaidresnis skambesys net ir su minimalia galia. Ir taip taip išgirsite teiginį, kad “kokybiškas skambėjimas” tai : ne garsiakalbis, ne stiprintuvas, ne multimedija ar magnetola , o tik tinkamai parinkta, tinkamai suinstaliuota ir tinkamai suderinta garso sistema atitiks šį reikalavimą.

Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į stiprintuvo kanalų skaičių.

1 kanalo “Monoblokas”- tokie stiprintuvai dažniausiai naudojami žemo dažnio garsiakalbiams (subvūferiams) stiprinti. Toks pasirinkimas yra dažniausiai jaunimo pirmas žingsnis pasistiprinti jau ęsamą gamyklinę garso sistema, ją papildant žemų dažnių kolonėle “subvuferiu”. Ne retai tokie stiprintuvai turi išorinį garso reguliatorų (rankenėlė su prailgintu laidu), kas leidžia patogiai ir atskirai valdyti subvuferio garso lygį.

2 kanalų “Stereo”- tokius stiprintuvus dažniausiai renkasi kokybiško garso mylėtojai, jei tai ne pigiausias segmentas, dažniausiai jie būna A-B klasės, su kokybiškomis detalėmis viduje. Ne retai kurdami tokius stiprintuvus inžinieriai siekia privesti iki kokybiško skambesio, kuris primena prabangią namų garso sistemą.

4 kanalų - toks pasirinkimas yra aukso viduriukas pagal kainą ir kokybę tobulinant automobilio garso sistemą. 2 kanalai naudojami priekinei akustikai stiprinti ir kiti 2 kanalai tilto rėžimu subvuferiui. Tai yra tai ko reikia tikram kokyškam ir galingam skambesiui su minimaliomis išlaidomos.

DSP- tokio tipo stiprintuvai turi didžiausias reguliavimo ir kokybiško signalo apdirbimo galimybes, prisitaikant prie bet kurio automobilio salono ir garsiakalbių akustinių savybių. Tokio stiprintuvo derinimas reikalauja daug patirties ir supratimo kaip daromas tikras kokybiškas garsas. Bet galutinis rezultatas kada dainininkas dainuoja ne iš “ kairiojo pedalo po automobilio panele” , bet ant automobilio kapoto vidurio ir šalia girdimos net smulkiausios įrašo detalės abejingų nepalieka. Netikite, užsukit į Autogarso parduotuvę-servisą duosime paklausyti. :)

SPL -(didelio garso slėgio) mylėtojams. Tai super didelės galios stiprintuvai, kuriuose ir tikrų 10000W vatų galia nėra riba. Tokie stiprintuvai dažniausiai naudojami garso slėgio SPL varžybose. Renkantis tokio lygio stiprintuvą reikia nepamiršti, kad jam ir energijos reikės apie 1000A amperų (standartinis didesnis akumuliatorius trumpam ! gali atiduoti vidutininškai 500-600A amperų). Ir maitinimo laidai į tokį stiprintuvą reikalingi nykščio storio.

Kitas svarbus parametras – galia. Čia galioja taisyklė- kuo daugiau, tuo geriau. Jei pasirinksite per silpnos galios stiprintuvą, galite neišnaudoti visų kolonėlių galimybių ir tuo pačiu padidėja rizika sudeginti garsiakalbius, nes pigus ir negalingas stiprintuvas kraipyti garsą pradeda gerokai anksčiau nei tikisi klausytojas. Tad autostiprintuvo galingumas visuomet turėtų būti didesnis nei prie jo prijungiamų kolonėlių galingumas. Beje, galios rezervas niekur nedings. Jį visuomet galima sumažinti reguliavimo būdu. Taip pat reikėtų atskirti maksimalią galią nuo vardinės. Pasitikėti reikėtų vardine galia, kuri paprastai yra nurodoma ant pakuotės arba instrukcijoje. Vardinė galia yra galia RMS, kuria garsiakalbiai ir stiprintuvas gali veikti valandą, neiškraipydami paduodamo muzikos signalo.

Dažnai galios skaičiai nurodyti ant dėžutės ar korpuso, neatitinka realybės. Tai yra visų kanalų bendra maksimali galia. Į ją atsižvelgti nerekomenduojame.

Dar reikėtų pasitikrinti tai, kad stiprintuvo galia atitiktų akustikos galią. Kas gali nutikti, jei prijungsite silpnos galios stiprintuvą? Tuomet garsiakalbiai gali sudegti, nes, tikėtina, kad paduotas signalas buvo iškraipytas.

Taip pat svarbi yra stiprintuvo klasė. Klasė priklauso nuo išvesties signalo efektyvumo bei iškraipymo lygio. Paprastai tariant, pirmoji klasė – A ir B – tai analoginiai stiprintuvai, kurie pasižymi aukšta sustiprinimo kokybe, tačiau mažu efektyvumu ir maža galia. Šių klasių stiprintuvai išsiskiria geru garso atkūrimu.

Tuo taru D klasės automobiliniai stiprintuvai pasižymi dideliu efektyvumu bei didžiule galia su minimaliomis sąnaudomis. Tačiau reikia paminėti tai, kad melomanų manymų jie skamba prasčiau nei A, B klasės stiprintuvai. Nors šis teiginys po truputį blėsta garso pasaulyje, nes net ir buitinėje garso aparatūroje D klasės stiprintuvai puikiai skinasi kelią elitinių stiprintuvų saraše. Kaip pvz. NAD M10 modelis įvertintas Eisa apdovanojimu kaip geriausias 2019-2020 metų išmanus stiprintuvas.

Kodėl svarbi yra palaikoma minimali varža? Standartinė autostiprintuvų minimali palaikoma varža siekia 2 omus, tačiau, neretai mono stiprintuvai palaiko 1 omo varžą. Perkrovus (pajungus per mažą) deklaruojamą stiprintuvo varžą labai rizikuojama sudegint stiprintuvą. Reikia žinoti , kad didinant apkrovą (mažinant varžą ) stiprintuvui galia didėja , bet muzikalumas ir dinamiškumas garso sistemos mažėja.

HP LP ir kiti filtrai

Taip pat atkreipkite dėmesį į stiprintuve įmontuotus filtrus. Jei stiprintuvas ar jo kanalai skirti priekiniams garsiakalbiams stiprinti rekomenduojama naudoti HP filtrą (high pass), tuomet garsiakalbiai vėliau pradės kraipyti ir laikys didesnę galią ir aukštų dažnių, stiprintuvas sustiprins tik aukštus dažnius. Jei jungiant subvuferį rekomenduojame naudoti žemų dažnių filtra LP Low pass, kuris nufiltruoja aukščiau žemo dažnio esančius tembrus (optimalus nustatymas 80Hz) . Jei planuojat aktyvią komponentinių garsiakalbių sistemą bus reikalingas Band pass filtras ribojantis dažnius iš abiejų pusių. Subsonic tipo filtras pravers subvųferio sistemoj garsiakalbį apsaugoti nuo sudeginimo ar iššovimo už deklaruojamų garsiakalbio judėjimo amplitudės ribų (kas baigiasi garsiakalbio gedimu).

Na, ir paskutiniai keli patarimai renkantis ir planuojantiems įsigyti internetu, bei instaliuoti patiems. Svarbūs yra tinkami laidai stiprintuvui pajungti. Maitinimo laidus rekomenduojame pravesti kuo toliau nuo garso signalą perduodančių laidų bei adapterių. Taip pat rekomenduojame stiprintuvą laikyti ten, kur jis gaus pakankamai oro aušintis. Kitu atveju, autostiprintuvas grojant gali perkaisti ir pradėti atsijunginėti arba netgi sugesti, kad to išvengt tokiais atvejais reikalingas priverstinis aušinimas. Mažiausiai kaista D klasės stiprintuvai, todėl, kad jų efektyvumas yra didžiausias.

Jei planuojate stiprintuvą jungti prie gamyklinės sistemos Jums dažniausiai prireiks High Low adapterio. Plačiau apie tai skatykit High/Low adapteriai Autogarsas.lt

Palikite komentarą